Министарство правде
Републике Србије

Извештај са службеног пута за Нови Сад

Извештај са службеног пута за Нови Сад спроведеним 4.01.2011. године, у уторак.

Представници Државне комисије Срђан Цветковић, секретар, Добривоје Томић, представник жртава и Марија Илић пошли су из Београда у 10 часове, службеним возилом којим је управљао Младен Ацковић. У Новоме Саду је чланове сачекала Жужана Мезеи и повела их у зграду Покрајинске владе где је у 12 часова био одређен састанак са председником Скупштине АП Војводине Шандор Егереши и Иштваном Пастором, потпредседником Владе Војводине. Састанак се одвијао иза затворених врата за новинаре.

Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши понудио је помоћ Државној комисији за тајне гробнице, у којима почивају убијени после септембра 1944. године.Током састанка са делегацијом Државне комисије рекао да о свему што нам се догађало током протеклих деценија морамо говорити потпуно отворено и искрено. Подсетивши да је Скупштина АПВ прва донела Резолуцију о непризнавању колективне кривице, чиме се јасно одредила према прошлости, Егереши је нагласио да се болна поглавља из прошлости морају коначно затворити, али тако да не ометају нашу европску будућност. "Никако не смемо дозволити да тај период из прошлости наруши нашу европску будућност. Због тога је неопходно нагласити да је су за све злочине криви конкретни појединци, а никако народи у целини",
"О свему што нам се догађало током протеклих деценија, морамо говорити потпуно отворено и искрено јер ћемо само тако моћи да напредујемо и затворимо болна историјска поглавља која су се, неоспорно, догодила",

На истом састанку потпредседник Владе Војводине Иштван Пастор рекао је да рад комисије не сме да се употреби у дневнополитичке сврхе, већ да обезбеди сучељавање друштва са прошлошћу: “јер без тога нема места за бољу будућност", казао је Пастор. Потпредседник Владе Војводине Иштван Пастор је оценио да превасходни циљ рада Државне комисије за тајне гробнице не треба да буде утврђивање кривице, него одавање поштовања према невиним жртвама.

Егереши и Пастор су подржали иницијативу Државне комисије да се формира покрајински пододбор Комисије за тајне гробнице, који би направио мапу тајних гробница из периода после Другог светског рата у Војводини.

Представници Државне комисије за тајне гробнице убијених после септембра 1944. године обавестили су председника Скупштине Војводине, Шандора Егерешија и потпредседника покрајинске владе, Иштвана Пастора да је до сада пописано око 20.000 жртава са свим подацима, саопштио је Покрајински секретаријат за информисање. Како би тај процес пописа био унапређен, убудуће ће бити ангажовани и регионални архиви, као и истраживачи који су се до сада бавили том темом, рекли су чланови Комисије.Председник Скупштине Војводине Шандор Егереши је данас понудио помоћ Скупштине Државној комисији за тајне гробнице убијених после септембра 1944. године Егереши је током састанка са делегацијом Државне комисије у Скупштини Војводине рекао да би она допринела раду комисије.


Након завршеног састанка посећен је Архив Војводине, где је чланове Државне Комисије примио директор Архива Војводине Пајкић. Договорена је сарадња Архива са Државном комисијом и размењивање материјала и података, који би били од изузетне важности за напредовање у истраживању Комисије.

Сарадници Комисије у Београд су стигли око 16 часова.